Stormschade

Enkele keer per jaar maken we wel een heftige storm mee. Tijdens een storm kunnen takken afbreken en bomen kunnen zelfs omwaaien. Deze moeten in zeer korte tijd opgeruimd worden. Calamiteitendiensten (o.a. brandweer, aannemers, boomspecialisten) rukken dan massaal uit om zoveel mogelijk de veiligheid van burgers te garanderen. Er wordt gestart met het opruimen van de omgewaaide bomen die voor onveilige situaties zorgen. Bomen die op de weg terecht zijn gekomen of grote takken die ergens zijn blijven haken en op mensen kunnen vallen.  Ook de medewerkers van Groen Xtra komen in actie. Zij verwijderen takken en zagen dikkere boomstammen en takken in kleine stukken. Het opruimen van bomen is niet zonder gevaar. Als hout op de grond is gevallen, staat er soms spanning op. Dat moet je vakkundig wegzagen. Het kan zijn dat als de spanning er door het zagen afgaat, de tak terugschiet. Medewerkers van Groen Xtra zijn opgeleid om met dergelijke situaties om te gaan en daar waar nodig met de hand de takken kort te zagen. 

Inwoners van Tilburg kunnen via de Fixi app een melding maken van gevaarlijke situaties zoals losse takken in bomen. Aan de hand van deze melding maakt Groen Xtra een inschatting welk materieel zij in moeten zetten om deze takken te verwijderen. De door Groen Xtra opgeruimde takken worden versnipperd en het houtafval gaat daarna naar energiecentrales.  

Op plekken waar bomen zijn weggehaald bepaalt gemeente Tilburg of er nieuwe bomen herplaatst gaan worden. Groen Xtra heeft hierin een adviesrol.

Ontwerp en realisatie B-more design
in samenwerking met Schmeits websolutions