Inboeten

Inboeten

Binnen de groensector wordt regelmatig de term inboeten gebruikt, maar wat betekent dit eigenlijk? Kort gezegd betekent inboeten het volgende: Het opnieuw inplanten op plaatsen waar andere planten zijn weggevallen.

Hoe komt het dat planten zijn weggevallen?

Als planten wegvallen, is daar vaak niet één specifieke reden voor aan te wijzen. Bij het aanplanten is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de situatie waar de planten komen te staan. Zo houden wij bijvoorbeeld rekening met zon- en schaduwkanten, maar ook hoe hard een plant groeit. Want planten hebben de ruimte nodig om goed te kunnen groeien.

Daarnaast is het belangrijk dat de plant voldoende (regen)water krijgt, de grond een goede structuur heeft en dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat.

De veranderingen in het klimaat kunnen direct effect hebben op de planten buiten. Zo kunnen planten uitdrogen als het lang droog en warm is. Maar ook veel regen kan ervoor zorgen dat de wortels van de plant te weinig zuurstof krijgen en dat daardoor de plant dood gaat.

 Ook menselijk ingrijpen kan ervoor zorgen dat planten dood gaan. Denk aan fietsen die in bloemenperken gestald worden of auto’s die in het groen parkeren waardoor planten kapot gereden worden.

Wat doet Groen Xtra hieraan?

Omdat wij dagelijks in de wijk zijn, zien wij waar de planten groeien en bloeien en zien wij de plekken waar de planten weinig kans van slagen hebben. Wij brengen deze plekken in beeld en maken een zogeheten ‘planten vervangingsplan’. Dit plan wordt beoordeeld door Gemeente Tilburg die bepaalt waar de planten vervangen kunnen worden.

Wanneer worden de werkzaamheden uitgevoerd?

In principe kun je vaste planten het hele jaar door in de grond zetten, zolang het niet vriest en het niet te droog is of te warm.

Ook als er veel sneeuw ligt en/of de grond bevroren is, kunnen er geen plantwerkzaamheden worden uitgevoerd.

Veel vaste planten zijn winterhard en kunnen daardoor ook, rekening houdend met bovenstaande, in de winter geplant worden. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is, dat beplanting die vanaf november tot en met februari geplant wordt, zich tijdens de wintermaanden nog niet veel verder zal ontwikkelen. De temperaturen zijn dan laag en er is geen of nauwelijks zonlicht.

Omdat in het voorjaar alles gaat groeien en bloeien geven wij bij Groen Xtra er de voorkeur aan om vanaf de maand december tot en met maart het onderhoud beplanting uit te voeren. Dan kunnen wij ons in het voorjaar met name richten op andere groenwerkzaamheden zoals onkruid verwijderen, gras maaien en diverse snoeiwerkzaamheden.

Wil je meer weten over onze groenactiviteiten? Kijk dan eens op https://groenxtra.nl/wat-doen-wij/groenkalender

Ontwerp en realisatie B-more design
in samenwerking met Schmeits websolutions